Voedselparanoia

Koken is toch wel een beetje een hobby en ook boodschappen doen vind ik helemaal niet erg. Alleen doe ik daar blijkbaar veel langer over dan normale mensen. Ik ben namelijk een extreme datumchecker. In de supermarkt, maar ook thuis, alles wat ik in mijn mandje, de koelkast of een pan stop wordt gecontroleerd op datum. Is het nog goed? Hoe lang nog? Moet ik iets anders koken?

Want het gekke is, zo’n datum zegt ’tenminste houdbaar tot’. Wat moet ik daar toch mee? Als iets tenminste houdbaar is tot vandaag, verliep de houdbaarheid dan stipt om 12 uur afgelopen nacht? Want wat zegt tenminste eigenlijk? Kan het nog wel eventjes? Moet het gaan stinken? Gaat het eten een nieuw leven leiden nadat de datum verlopen is? Hoe kom ik daar achter?

Ik kan daar dus niets mee. Alles wat de datum heeft van vandaag kan ik van mijn hoofd niet meer gebruiken. En dat is zo zonde! Hoe kom ik daar toch van af? Het gekke is dat ik er bij fruit geen last van heb, daar staat tenslotte ook niets op en durf ik prima op mijn knijp- of hee-zie-ik-daar-schimmel-vermogen te vertrouwen. Maar bij zo’n beetje al het overige…help!

4 Comments

  1. Misschien ben je er inderdaad iets te voorzichtig mee, Nicoline. Als ik de strenge mannen van de voedsel- en warenautoriteit lees op http://tinyurl.com/5qhlk9 (klik ook even links op het menu voor het verschil tussen THT en TGT) kun je dingen waar de datum van vandaag op staat zeker nog opeten, mits je ze volgens de aanbevolen regels hebt behandeld (qua koeling enzo).

    (wat een verschrikkelijke URLs maakt die site trouwens, maar dat geheel terzijde…)

  2. Belangrijkste is dat het goed geprepareerd wordt.

    Als je vlees goed doorbakt, dan heeft zo’n bacterie geen schijn van kans.

    Daarnaast nemen de fabrikanten meestal ruime marge met zo’n datum. Enige waar ik die paranoia mee deel is melk. Na 12’en drink ik dat niet meer :-/

Comments are closed.