Klussen met Nic deel XVI

Nadat ik gisteren een beetje ingestort was door slaapgebrek, stress en weet ik veel, was ik vanmorgen na 14 uur slaap weer helemaal tip-top om een beetje te gaan klussen. Braaf gewacht tot een christelijke tijd – wij zijn de buren niet – en toen ben ik maar eens aan de slag gegaan. Nou ik heb het geweten. Bij slopen komt namelijk heel veel rotzooi en stof vrij, maar het meest leuke zijn de bizarre ontdekkingen van vreemde klusconstructies van vorige bewoners. Af en toen stond ik er dom bij te kijken en was het enige wat ik kon denken ‘waarom nou toch?’.

Al sinds dat we hier wonen zit er in de keuken een muur die bedekt is met planken – tegen de muur aangetimmerd dus (waarom?). Die planken waren geel en lelijk en die moesten weg. Overschilderen was geen optie, want wie hamert er nou lelijke planken tegen de muur? Dus ging ik vanmorgen vol goede moed met beitel en breekijzer aan de gang. De eerste plank moest vriendje doen, dan had ik een beginnetje en hoepla voor je het weet, lelijke planken weg!

Aan de zijkant is de muur die eronder zit is wonderbaarlijk genoeg vrij redelijk, dus het herstellen en bijwerken is te doen. Er zat wat behang, maar de vorige bewoners hadden niet de moeite genomen om voor te strijken en dan komt het er zo af. Blij mee! Het deel van de planken dat de hoek omging is een heel ander verhaal. Die planken zaten deels over een getegeld muurtje (waarom?) dat spontaan ook van de muur afviel. Mja, boel rommel, maar weg is weg.

Een ander deel van dat stuje muur was bedekt met granol (waarom?). Vrolijk bikte ik daar een stukje vanaf, en toen nog een stukje en toen kwam zo’n beetje de halve gipsplaat die erachter zat naar beneden zetten. Ook niet erg, er zat namelijk een verschil van een centimeter dikte tussen waar de ene plaat begon en de andere ophield. Weghakken en nieuwe gipsplaat. Achter die gipsplaat bleek de oude bakstenen muur van het huis nog een stukje door te lopen, met wat nieuw stroomgeneuzel voor het lampje aan het plafond. Voor zover ik het nu kan zien is de boog-koof-constructie (waarom?) die helaas in de keuken zit een loze ruimte, dus ook die gaat er binnenkort aan.

Het allervreemdste is dat er uit de koof een stroomdraad komt die langs de koof aan de buitenkant richting een lamp geleid wordt, waarbij er ter hoogte van de lamp dwars door de koof geboord is om er daadwerkelijk bij de komen. Waarom heb je dan een koof? Prutsklussers!

En toen was ik er wel weer klaar mee, ik moest nog naar een feestje, dus heb ik de boel de boel gelaten. De schade kun je zien op Flickr, maar het lijkt allemaal erger dan het is. Mijn nieuwe motto is inmiddels ook “ach, doen we er een gipsplaatje overheen”, geen zorgen dus!

10 Comments

 1. Moet je nog een buiten spa-bad voor in je tuin? Wij willen de onze gaan slopen… Als je ‘m niet wil mag je gewoon komen slopen hoor, je bent er goed in zo te horen. We hebben ook nog wel een muurtje dat weg mag.

 2. Gewoon onhandige of luie klussers? Idd: waarom! Als je zo’n muurtje hebt, maak je dat toch gewoon mooi? Dat verdoezel je niet met planken!

  Ben bang dat wij straks hetzelfde vinden in de hal van ons nieuwe huis. Daar hebben ze allemaal schrootjes tegen de muur gezet. Ben benieuwd wat daar onder vandaan komt!

 3. Ik snap het ook niet. Als je iets wilt weghebben dan haal je het weg, dan zet je er niet iets voor. Dan krijg je alleen maar minder ruimte, toch?

  Schrootjes vallen bij mij trouwens in dezelfde categorie als granol en rauwfaser (?) behang. Echt, wie bedenkt dat?!

 4. Bij muurtjes moet je altijd opletten of ze niet behoren tot de dragende constructie van het huis. Wat die koof betreft: lijkt op echt snel kluswerk (“doen we ff voor u, mevrouwtje, komt piekfijn in orde”).

  Hoe zit dat met die geheimzinnige regenpijp? Heb je die ook gesloopt? Waar kwam die pijp vandaan en waar ging ie naartoe?

 5. Die regenpijp kan ook weg. We hebben gekeken en hij sluit inderdaad nergens op aan. Loos dus. De kluspipo’s waren gewoon lui!

  Maar nu heb ik inmiddels wel echte problemen. Er zit een verschilletje van een centimeter of wat tussen de zijkant van de koof en de muur waar het gipswandje moet komen. Als ik ga rachelen, dan zou de hele koof aan de keukenkant een centimeter of drie naar het aanrecht toe komen. Niet erg, alleen bij de badkamer past het dan niet meer, want daar zitten de leidingen te strak op de koof geplaatst.

  Snap je? Nee he, het is ook lastig uitleggen. Had ik maar bouwkunde gestudeerd! Weet je wat, jullie moesten maar eens op bezoek komen om mee te denken 🙂 En ander maak ik zo even een foto rapportage haha! Of een filmpje 🙂

 6. Mogelijke oplossingen:
  1. Ophouden met je huidige baan: bouwkunde gaan studeren
  2. Huur een vakman
  3. Weg met die hele koof. Kan ie ook niet in de weg zitten
  4. Kluspipo-oplossing: koof met gesmokkelde uitsparing bij badkamer
  5. Ernstige kluspipo-oplossing: koof scheef uitvoeren.

 7. Ik ga voor een combinatie tussen 3 en 4. Die koof in zijn huidige toestand moet weg en dan smokkelen we inderdaad een beetje aan de badkamer kant. Is niet zo heel erg pipo hoor, het gaat dan om een smal strookje. Meer sloopwerk jippie, ben benieuwd wat we dan weer tegenkomen!

  Gelukkig heb ik nog heel lang om er over na te denken, want de werkweek begint weer…boe!

Comments are closed.