Snijbiet

Ooit van gehoord? Ziet eruit als biet (dat wil zeggen: de blaadjes van de bietenplant, er is geen knol) en smaakt een beetje als spinazie. Lekker aards, zullen we maar zeggen (of was dat omdat ik te lui was om goed te spoelen?).

De stengel van snijbiet kan allerlei kleurtjes hebben. Rood, oranje, geel en soms een soort wit. Die variant heet dan regenboogsnijbiet. Is gewoon hetzelfde spul, het ziet er alleen wat gezelliger uit.

Goed. Het moestuinseizoen was van start gegaan, maar er gebeurde geen reet. Te koud, te nat, en nog meer te koud. (Tot juni. De zon ging schijnen en nu moet ik me elke ochtend door de jungle heen worstelen voor een paar aardbeien en om te checken of de tomaten al rood zijn.)

Dit is geen snijbiet? Dit is een tomaat.

Dat klopt. Het regende, dus ik had geen zin om een foto te maken.

(Toch een foto!)

(Ja, deze post heeft een tijdje op de plank geleden.)

Focus. Op de snijbiet.

Oh ja, die snijbiet dus. Die groeit namelijk ook als het te koud, te nat en nog steeds te koud is. En elke keer dacht ik, ik ga ermee koken, maar dan kwam het er niet van. Je kent het wel. Pas toen mijn rijtje snijbiet bijna door het kattenluik naar binnen kwam groeien, ben ik een recept gaan zoeken (van Ottlenghi natuurlijk, wie anders). En dat viel niet tegen, maak en eet!

Snijbet gerecht uit boek van Ottolenghi

Regenboogsnijbiet met tomaat

Rare titel eigenlijk, want er zit nog veel meer in dit recept. Het is een soort bijgerecht, maar als je veel maakt, kun je het ook als maaltijd eten, met een broodje erbij! De foto komt uit het boek, want het ziet er in het echt een stuk minder fraai uit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 1 berg snijbiet (400 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 5 teentjes knoflook (in plakjes)
  • 1 citroen
  • 300 gram tomaten (lekkere)
  • 120 gram olijven (ook lekkere)
  • 5 gram basilicum
  • 3 takjes oregano

Instructies
 

  • Snij de stelen uit de snijbiet en maak reepjes van ongeveer 3 centimeter. Snij de bladeren in reepjes. Bak eerst de steeltjes een paar minuten en voeg dan de bladeren toe. Bijna gaar? Haal uit pan en laat rusten.
  • Veeg de pan schoon en doe er veel olijfolie in. Bak de knoflook, met de ui, wat citroenschil, en de oregano tot de knoflook goudbruin is.
  • Voeg de tomaten toe en wat zout en bak dit tot de tomaten mooi zacht zijn.
  • Zet gas/inductie uit en doe de snijbiet en de olijven bij het prutje en laat lekker warm worden.
  • Verse vabasilicum eroverheen en wat citroensap en dan lekker opeten!
Trefwoord snijbiet

Alvast sorry

Wel lullig als je nu denkt, ga ik doen, want je kunt snijbiet echt nergens krijgen. Niet in de AH-bestelapp en zelfs niet bij de groentejuwelier hier op het dorp (op het dorp, ja, geen in, zo zeggen we dat hier) en die heeft eigenlijk alles. Echt alles. Op kleur gesorteerd.