Natte krant

Vandaag ben ik op bezoek geweest bij een heleboel verschillende krantenwebsites. Dat had ik beter niet kunnen doen, want dat had een hoop frustratie gescheeld. Het zat zo, ik wilde een link maken naar een artikel uit het Algemeen Dagblad van 4 maart, maar dat kan niet. Zonder dat je lapt kun je het artikel niet eens lezen. Een artikel online lezen kost bij het AD 1,15 euro. Daar kun je ook gewoon een hele krant van kopen. Eenzelfde bedrag betaal je voor een artikel uit Trouw en de Volkskrant. Het Parool is iets goedkoper. Daar kost een artikel 1 euro.

Het NRC geeft je iets meer waar voor je geld. Voor 1,30 euro heb je drie uur toegang tot de Aboneesite met het archief. Heel vervelend is wel dat je niet gratis kunt zoeken in het archief (van de digitale editie) of er voor jou interessante artikelen zijn maar perse een abonnement moet nemen om uberhaupt van de zoekfunctie gebruik te kunnen maken. Vreemd.

Nog mooier is het bij de Volkskrant. Daar betaal je zoals gezegd 1,15 euro per artikel, maar je kunt ook een dagpas kopen voor 9,50 euro. Voor dat bedrag kun je 24 uur in het archief. Als dat geen koopje is! Niet dus, want een proefabonnement van een maand op de papieren krant, die ze ook nog eens bij je thuis komen brengen, kost je ongeveer 11 euro. Dat begrepen ze bij de Volkskrant ook wel, dus hebben zij besloten om geen uitzondering te maken voor hun eigen abonnees. Abonnees moeten ook gewoon betalen voor online service. Dat is bij het NRC en en Trouw gelukkig niet het geval, hun abonnees mogen wel gratis in het online archief.

Ook de RSS feeds bieden geen oplossing. Elk nieuwsbericht dat ouder is dan een dag zit muurvast achter de betaalservice. Misschien dat ik de boel nog kan foppen door te spelen met de datum in mijn FeedReader, maar ik heb er al geen zin meer in. Ze doen zo hun best om te zorgen dat je niks kunt op de websites dat het voor mij niet meer hoeft. Zelfs als er al een gratis registratie wordt aangeboden is een krantenwebsite niet prettig surfen. Je moet zoveel gegegevens invullen (6 stappen bij de Volkskrant) dat het lijkt alsof je aan een online onderzoek meedoet. Over de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende procedures ga ik al helemaal niet beginnen, dat was tenslotte niet de insteek van dit stukje.

Nee, dat je moet betalen, daar kan ik nog best in komen. Alleen waarom is het zo ontzettend duur? Stel dat er gemiddeld per 50 artikelen per dag in de krant staan. Dat is dan (6 dagen per week x 50 artikelen x 4 weken) 1200 artikelen per maand. Dus een artikel bij een proefabonnement (gemiddeld 11 euro) kost je 0,0092 euro. De 1,15 die ze er online voor vragen is 125 keer zoveel! En dan nog. Stel dat ik me eroverheen kan zetten dat ik 20 regels tekst koop voor de prijs waar ik ook een hele krant van kan kopen, dan heb ik er nog steeds niets aan. Ik wil namelijk naar het desbetreffende artikel verwijzen uit een ander stukje. Alleen, ook al koop ik het artikel, dan kan ik er nog steeds niet naar linken. En dat irriteert me echt mateloos! Als je een krant koopt mag je die toch ook aan een ander laten zien?

Gelukkig is er nog hoop. Bij de Telegraaf hoef ik vooralsnog nergens voor te betalen. Die site staat dan ook vol met advertenties waarmee ze makkelijk genoeg geld binnenkrijgen om de digitale editie in leven te houden. Ook het Reformatorisch Dagblad (goede artikelen, echt!) is gratis en heeft bovendien een snelle site, zonder al te veel poespas. En mijn eigen stadskrantje kost ook nog niets (wel vervelende registratie), maar dat zal wel gaan veranderen wanneer ze samengaan met het AD.

En nogmaals, dat je moet betalen vind ik echt niet erg. Maar kom met een normale prijs of geef de lezer waar voor zijn geld. Toegang tot de hele editie van die dag bijvoorbeeld. De krant zelf kostte dat in de winkel namelijk ook. Of heb ik het mis?

7 Comments

  1. Maar er is een andere optie. De meeste sites van nationale dagbladen willen wel graag gevonden worden. Download de useragent switcher, voer bij options de useragent van googlebot in en de krant denkt dat je google bent. Access all area\’s. Tenminste, een paar maanden geleden nog wel.

  2. Brabants dagblad is alleen even registreren en dan is de rest gratizzz.. maar ja.. das brabant

  3. Je wilt per se toegang tot het archief? Anders is de Volkskrant ook gratis hoor (registratie).

    En als het echt dringend is kan ik op de universiteit wel een Nexis/Lexis-search voor je doen….gratis via het universitaire abonnement.

  4. Mezelf voordoen als de Googlebot werkt inmiddels niet meer, maar dat maakt niet uit. Het gaat me om het principe! Ik wil gewoon een stukje typen waarin ik verwijs naar een artikel in de krant. Dat gaat niet, want de hele handel zit dichtgetimmerd. Zelfs als ik betaal kan ik nog steeds geen hyperlink maken. Ik vind dat gewoon jammer en een gemiste kans voor de kranten…die hebben toch gewoon niet begrepen hoe internet werkt?

  5. Ik weet al wat ik doe, ik scan het stukje uit het Algemeen Dagblad in en dan maak ik daar en hyperlink naar. Hoe interactief is dat 🙂

Comments are closed.