Snijbiet

Goed. Het moestuinseizoen was van start gegaan, maar er gebeurde geen reet. Te koud, te nat, en nog meer te koud. (Tot juni. De zon ging schijnen en nu moet ik me elke ochtend door de jungle heen worstelen voor een paar aardbeien en om te checken of de tomaten al rood zijn.)

Het enige wat het nog een beetje deed, was snijbiet. Ziet eruit als biet (dat wil zeggen: als de blaadjes van de bietenplant, er is geen knol) en smaakt een beetje als spinazie. Lekker aards, zullen we maar zeggen (of was dat omdat ik te lui was om goed te spoelen?).

De stengel van snijbiet kan allerlei kleurtjes hebben. Rood, oranje, geel en soms een soort wit. Die variant heet dan regenboogsnijbiet. Is gewoon hetzelfde spul, het ziet er alleen wat gezelliger uit.

Snijbijt. Mooi he!

Focus. Op de snijbiet.

Oh ja, die snijbiet dus. Die groeit namelijk ook als het te koud, te nat en nog steeds te koud is. En elke keer dacht ik, ik ga ermee koken, maar dan kwam het er niet van. Je kent het wel. Pas toen mijn rijtje snijbiet bijna door het kattenluik naar binnen kwam groeien, ben ik een recept gaan zoeken (van Ottlenghi natuurlijk, wie anders). En dat viel niet tegen, maak en eet!

Regenboogsnijbiet met tomaat

Course: Bijgerecht, Lunch
Porties

4

personen
Voorbereidingstijd

10

minutes
Bereidingstijd

15

minutes

Ingrediënten

  • 1 berg snijbiet (400 gram)

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 1 kleine ui

  • 5 teentjes knoflook (in plakjes)

  • 1 citroen

  • 300 gram tomaten (lekkere)

  • 120 gram olijven (ook lekkere)

  • 5 gram basilicum

  • 3 takjes oregano

Dit ga je doen

  • Snij de stelen uit de snijbiet en maak reepjes van ongeveer 3 centimeter. Snij de bladeren in reepjes. Bak eerst de steeltjes een paar minuten en voeg dan de bladeren toe. Bijna gaar? Haal uit pan en laat rusten.
  • Veeg de pan schoon en doe er veel olijfolie in. Bak de knoflook, met de ui, wat citroenschil, en de oregano tot de knoflook goudbruin is.
  • Voeg de tomaten toe en wat zout en bak dit tot de tomaten mooi zacht zijn.
  • Zet gas/inductie uit en doe de snijbiet en de olijven bij het prutje en laat lekker warm worden.
  • Verse basilicum eroverheen en wat citroensap en dan lekker opeten!

Notities

  • Alvast sorry voor als je dit nu wil maken: je kunt snijbiet bijna nergens krijgen. Niet in de AH-bestelapp en zelfs niet bij de groentejuwelier hier op het dorp (op het dorp, ja, geen in, zo zeggen we dat hier) en die heeft eigenlijk alles. Echt alles. Op kleur gesorteerd. Ik kweek het zelf in de moestuin, gelukkig groeit het als kool.

In de moestuin