IceSave toestanden

Wat een toestanden allemaal. En je zal je geld maar op een IJslandse bank hebben staan, zoals, oh, ik!

Gelukkig is het niet zo heel veel en al zou ik erbij kunnen, dan zou ik het nog laten staan. Want ik ben geen kuddekoe die mee doet aan paniek. Heus niet. Of misschien soms een beetje. Maar goed, de site lag gisteravond plat en dat komt voorlopig ook niet meer goed. Ik maak het internet dus ik kan het weten!

Update…

Beste Icesave spaarder,

Helaas moeten wij meedelen dat Icesave zijn verplichtingen als spaarbank niet langer na kan komen, doordat onze moeder Landsbanki ten gevolge van de kredietcrisis in grote financiรซle problemen is gekomen. Dit betekent dat transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, noodgedwongen niet meer zijn doorgevoerd.

Wij betreuren zeer wat er is gebeurd.

Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking (tot 100.000 euro per persoon per bank) voor een deel (20.887 euro) voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland. Onderstaand persbericht bevestigt dit.

Zodra dat mogelijk is zullen wij op deze site nadere informatie verstrekken.

Het Icesave Nederland team

Voor mij is het niet zo’n ramp, want zoveel stond er niet. Maar het is wel MIJN geld. Dat ik er nu vorlopig naar kan fluiten is wel een beetje vervelend. Ik wilde nooit gaan beleggen, want dat leek me te risicovol. Nou, een spaarrekening is dus ook niet alles.

14 Comments

 1. Wat dacht je van pensionado’s die hun Fortis-dividendje plachten te besteden aan een dagje dierentuin?

 2. Ik heb uitgebreid research gedaan voordat ik daar een rekening opende. En IJsland staat nou niet echt bekend als bananenrepubliek (ja, inmiddels wel haha). Maar goed, vooralsnog krijg ik heus mijn centjes wel terug. Het gaat alleen een poosje duren, no worries!

 3. Ik denk het ook. Anders koopt de EG het hele failliete eiland toch gewoon voor je op!

 4. Aww. Beleggen was inderdaad ook niet alles.. weet nu zeker dat ik er niet genoeg van begrijp om meer dan een kudde-koe te zijn (secundaire markt was een nieuw begrip), en er maar mee gestopt.

  Maar wat nu? Knaagdieren? Thuis een hoopje goud aanleggen en op gaan zitten? :).

  Wat je kunt doen is (nu goedkoop) op vakantie gaan naar ijsland. Maak je weer goed wat je verloren hebt bij icesave, en misschien red jou bijdrage wel het hele land :). Ben er 4 dagen geweest.. ’t is wel echt een mooi land, en ik vind de mensen leuk :).

 5. Het is jammer dat we niet net voor de verkiezingen zitten, want al die arme spaarders zouden zo op vriend Wouter gaan stemmen ๐Ÿ™‚

 6. Je geld is gewoon verzekerd. Kan allemaal tijdje duren, maar je ziet het heus wel terug.

  En dat de kans hoog was dat ze gingen omvallen had je kunnen weten. Juist vanwege economische problemen in eigen land (carry trade) kwamen ze hier hun super-hoge renterekeningetjes opzetten.

  Nederlandse banken waren niet erg blij toen ze hier kwamen en stelden zelfs voor om ze buiten het deposito-garantiesysteem te houden. (Artikel “De slag om de kleine spaarder”, Volkskrant, 8 juli).
  http://www.volkskrant.nl/economie/article1040753.ece/De_slag_om_de_kleine_spaarder

  Wat dat betreft heb je dus nog geluk.

 7. Ja hoor, allemaal achteraf ge-blabla ๐Ÿ™‚ Alsof sparen een enorme risicovolle manier van handelen is. Alsof de banken hier geen absurd lage rentes hebben. (De Postbank heeft een rentetarief van 0,5%, dat is minder dan de inflatie, dan ben je toch ook een dief van je eigen portomonee?) Alsof je moet verwachten dat een bank die al meer dan 150 jaar bestaat in de eerste maand dat je er geld hebt staan gaat omvallen. Alsof de economie hier zo denderend is.

  Als alles goed was gegaan was het zo van “slimme investering” en nu is het van “Had je kunnen weten, hoge rente is hoger risico”. En dat is dus gelul. Want de Landesbanki had gewoon een AA rating. Dat een heel land omvalt en daarmee de depositogarantieregeling ook de boot mee in gaat, dat had ik zeker kunnen verwachten?

  Tsk!

  Wat ik wil zeggen is, met geluk heeft het niets te maken. Zo hoort het te gaan. Het is heel erg jammer dat de Nederlandse Staat hiervoor moet opdraaien (wat mij betreft blijven ze die IJslanders tot het einde der dagen achtervolgen om het geld terug te krijgen), maar ik ben nog steeds van mening dat wanneer je een depositogarantiestelling hebt, je niet zomaar kan zeggen “Ja ach, het geld is op, je zoekt het maar uit”, zoals de IJslandse regering nu doet. Wat een schurkenstaat.

 8. Geef je gelijk :). ’t is niet alsof je je geld had gestort op op de 419 bank van Nigeria. Heb zelfs van m’n postbank geen idee of die net als fortis vlak bij de rand van de afgrond is of niet.. ook geen flauw idee hoe ik dat te weten zou moeten komen.

  ’t rare trouwens van die hele garantie is dat de andere banken in nederland ’t moeten ophoesten.. dus als een of andere risicovolle-misfit-bank zichzelf laat crashen, moeten zij er voor opdraaien.

  En niet al te vreemd, sputteren de niet-staat-banken meteen tegen zodra ze ’t verzoek tot betalen krijgen. Nu vald icesave nog wel mee kwa grootte – maar moet nog maar eens zien of die bescherming niet alleen maar een theoretische bescherming is op het moment dat er iets groots omvalt..

  rabo die tegen sputtert:
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2008/weken_2008/41/1008_rabo_garantie_niet_zomaar.xml

 9. Ik zeg niet dat sparen een hoog risico heeft. (Heeft het namelijk niet, want je geld *is* gegarandeerd)

  Ik zeg alleen maar dat die bank een hoge kans had om onderuit te gaan. En dat hadden ze bij Rabo *toen* al gezien.

  Dus dat is niet jouw fout, maar van de DNB! Die had nooit zo makkelijk een vergunning moeten afgeven. Nu zit de regering (en de consument) met de gebakken peren. Precies omdat de consument garanties heeft.

  Wat betreft het verhalen op Ijsland: van een kale kip valt niet veel te plukken. Op zijn best kunnen we de vloot eens laten opstomen en de boel plunderen (meteen wraak voor de Vikingen). En dat is volkomen zonder risico, want Ijsland heeft namelijk geen leger ๐Ÿ™‚

 10. […] Door op de achtergrond heb ik hem er respectvol op gewezen dat we in gekke tijden leven als een spaarrekening als risicovol moet worden ervaren. Hij nam het galant ter […]

Comments are closed.