Rhodos 2004

De eerste keer dat ik in Griekenland was, was een jaar of acht geleden toen ik hartje augustus in Athene belandde met InterRail. Augustus is geen leuke tijd om in Griekenland door te brengen en Athene is al helemaal niet de plaats waar je dan moet zitten. Het was er veertig graden in de schaduw, na een half uurtje rondlopen was je zwart van de uitlaatgassen van alle auto’s en het was er verschrikkelijk druk met toeristen.

Rhodos eind september is ook Griekenland, alleen stukken relaxter! Het was nog steeds heet, maar toch goed uit te houden door een beetje in de schaduw te blijven onder de parasol bij je strandbedje en af en toe een duik te nemen in de supermooie, heldere zee. Ons uitstapje naar Rhodos-stad hebben we dan ook heel kort gehouden omdat het gewoon prettiger was op het strand bij het appartement.

We hebben niet alleen maar op het strand gezeten, om een beetje een indruk te krijgen van waar we nou precies waren, hadden we de busexcursie ‘Ontdek Rhodos’ geboekt. Heel gezellig hoor, je wordt rondgereden in een bus vol met ouwe mensjes en stopt om de haverklap bij iets wat de moeite waard is. We bezochten de vlindervallei (waar echter geen vlinders meer waren rond deze tijd van het jaar), hadden koffiepauze, zagen de ruines van Kamiros…

…deden weer pauze, reden door naar het fort bij Monolithos om vervolgens een kleine pauze te houden…

…gingen langs bij een wijngaard en lieten ons vollopen, kwamen langs een dorpje waar lokale honing geproeft kon worden, hielden pauze en gingen tenslotte naar een keramiekwerkplaats waarna we uiteraard weer ergens pauze hielden.

Ondanks dat het tempo wel wat hoger mocht, was het toch een interessante dag.

Waar zo’n busexcursies eigenlijk het allerbeste voor bleek te zijn, was het ‘strandje spotten’. Als je toch de hele kust langsrijdt, kom je er nogal wat tegen. Dus toen we een dag later zelf een huurauto hadden, wisten we precies waar we heen moesten gaan om lekker te kunnen lezen, zonnen en zwemmen!

Om de rijkunsten van Jan iets meer op de proef te stellen, bezochten we halverwege de week het ministadje Lindos, waar we ons gelukkig prezen met de kleine draaicirkel van de auto…de straatjes daar waren onmogelijk! Je kon ook niet in het stadje zelf parkeren, omdat de straatjes ongeveer twee meter breed waren en steil omhoog liepen naar de Akropolis van Lindos, een kasteel op het hoogste punt van de stad.

Aangezien we het hele eiland toen wel zo’n beetje gezien hadden, besteden we onze laatste dagen met zwemmen, bijbruinen en heel veel boekjes lezen. Een topvakantie!

Voor ik het vergeet, wist je dat…

…de huizen op Rhodos allemaal niet af zijn? Er steken bovenop aan de hoeken van de huizen ijzeren stijlen uit, een overblijfsel van het geraamte van het huis. Waarom? Dat is handig wanneer je besluit dat je nog een verdieping wilt!

…je je wc papier niet mag doorspoelen maar daar een speciaal prullenbakje voor is? Het riool is nogal smal en zou ernstig verstopt raken wanneer de de hele handel wel door zou spoelen.

…je in een restaurant de menukaart krijgt, maar daarna niet de vraag of je misschien wat wilt drinken? Je besteld namelijk drankjes, voorgerecht en hoofdgerecht in een keer…vinden ze makkelijk.

…vrijwel alle Grieken meer dan prima Engels spreken?

…het lokale bier (Mythos of Zorbas) uitstekend te drinken is?

…verkeer van rechts niet per definitie voorang heeft? Wie het eerst komt, het hardst rijdt of een taxi is gaat gewoon voor.

…het eind september gewoon boven de dertig graden is op Rhodos?

…ik volgend jaar weer een Grieks eiland doe? Zeker wel!!

PS Klik hier voor het Rhodos zonvakantie fotoalbum van Jan en mij samen!

6 Comments

  1. Die prullenbakjes moet je inderdaad niet te lang over nadenken 🙂 En ja! Mijn teentjes! Op de grote foto op Jamayo kun je de vissen er vlak naast zien zwemmen (dat wist ik toen nog niet :-)…

  2. De Grieken waren helemaal tof! Ze zeiden de hele tijd \’my friend\’ tegen je en verder lieten ze me met rust 🙂

  3. Dat klinkt allemaal heeeeel goed!!! k vond alleen zelf die prullebakjes zo vies! Jakkiebah! Een wat zijn die foto\’s weer mooi! K ben behoorlijk jaloers nu :-S

    Zijn dat jou teentjes? 😀

  4. Gatsie… k weet dat er natuurlijk altijd visjes zijn, maar sinds een vriendin van mij met een vis in haar zwembroekje thuis is gekomen… vind ik die visjes niet meer zo\’n fijn idee :-S … … maar ik zet me er wel weer overheen als ik over 5 weken aan t snorkelen ben 😀 hihi

Comments are closed.